Selecteer een pagina

Zoekt u met spoed een Food Fotograaf?

 Useo doet naast bedrijfsfotografie, productfotografie ook Food Fotografie. Altijd op korte termijn inzetbaar en altijd het beste resultaat. Food Fotografie prijzen kunnen verschillen omdat elke fotograaf weer anders te werk gaat.

NEEM CONTACT OP

Hier volgen 11 tips om Food Fotografie tot een groot succes te maken:

Food Fotografie tip #1 : Licht !

Gebruik altijd voldoende licht! Het liefst natuurlijk licht, oftewel zonlicht. Het natuurlijke licht zorgt voor een evenwichtige balans qua verlichting en het is de meest eenvoudige manier om het object te verlichten. Bij Food Fotografie wordt de eettafel dus het liefst naast het raam gezet.

Een daglichtlamp of daglichtset (op een tripod) is natuurlijk ook geschikt om extra licht te creëren. Denk ook aan reflectieschermen om schaduwen te verwijderen. Een groot stuk wit karton werkt hiervoor natuurlijk ook, als het maar wit (licht) is.

 Het gebruik van de flitser is niet aan te raden. Het felle licht reflecteert vanaf de borden, bestek en natte gerechten. Daarnaast wordt het kleurgebruik en belichting er niet mooier op. Vaak worden food foto’s fletser, en ontstaan er meerdere donkere schaduwen. Niet doen dus. 

Food Fotografie tip #2 : Natuurlijk kleurgebruik

 Let op een goed gebruik van kleuren. Als het eten niet goed ‘gekleurd’ overkomt, dan ziet het er niet smakelijk uit. Bij Food Fotografie gebruik je iets meer kleur dan op gewone foto’s. Door je witbalans bijvoorbeeld anders in te stellen, maak je al een behoorlijk verschil.  

Let ook op de ondergrond. Een witbrood leg je niet op een wit tafellaken. Zorg voor een mooi contrast en natuurlijke uitstraling, zodat het gerecht op een mooie manier wordt gepresenteerd.

 

 Food Fotografie tip #3 : Meerdere invalshoeken.

 Maak niet zomaar een foto van de voorkant, maar probeer ook eens te wisselen van positie. Fotografeer de bovenkant, de zijkanten en schuin van boven etc. Speel met meerdere invalshoeken en maak gebruik van schaduwen, lichtval en reflectie. Ga eens op een stoel staan, om het van boven te fotograferen. (Maar fotografeer je eigen tenen niet!).

Food Fotografie tip #4 : Goede voorbereiding

 Als je faalt om je voor te bereiden, dan bereid je jezelf voor om te falen. Foodphotography begint met een gedegen voorbereiding, en niet alleen ten aanzien van apparatuur. Verdiep je ook in je klant. Hoelang bestaat het restaurant al, waarom is dit gerecht zo belangrijk, is het voor een magazine of voor een website, etc etc. Stel vantevoren vragen, zodat je weet waar je aan begint. Bij een goede voorbereiding hoort ook dat je verwachtingen uitspreekt, een contract tekent, werkafspraken maakt en altijd snel je e-mail beantwoordt;). 

Food Fotografie tip #5 : Oog voor details

Echte food-fotografen hebben enorm oog voor details. Ze merken op als het laken gekreukeld is. Of als iets scheef ligt, of teveel schaduw veroorzaakt. Strooi wat kruiden naast het bord, wat een mooi effect geeft. Of leg wat vruchten of kruimels ernaast, om het gerecht te accentueren. Schoonheid zit vaak in de details. 

 Food Fotografie tip #6 : Props

 Let niet alleen op de voorgrond, maar vooral op de achtergrond. De achtergrond of ondergrond moet vooral passen bij het gerecht of product. Een houten tafel wordt vaak gebruikt om een natuurlijke uitstraling te maken. Maar er zijn ook Props te koop, die kunnen helpen om de uitstraling te maken die je zoekt. Props zijn voorwerpen die als achtergrond of aankleding kunnen dienen. Denk aan mooie borden, bestek, planken, kleedjes, alles wat maar bij het gerecht of de uitstraling van het product past. 

 Food Fotografie tip #7 : Statief

 Een professionele food fotografe kan natuurlijk niet zonder statief. Natuurlijk kun je soms uit de hand fotograferen, maar een stevig statief is noodzakelijk. Zeker omdat je belichting en sluitertijd gaat aanpassen. En je wilt natuurlijk haarscherpe food foto’s en dan is een camerastatief echt een must. Neem altijd een hoog statief mee, en ook een mini tripod die je op tafel kan zetten.

 Food Fotografie tip #8 : Objectief kiezen

 Een super dure camera met allerlei lenzen, is helemaal niet verplicht. Ook met een gemiddelde camera en een goede lens, maak je haarscherpe foto’s. Ik gebruik zelf mijn Canon 50mm lens met F/1.8. Gebruik geen lange telelens 70-200mm bijvoorbeeld. Mocht je geen 50mm lens hebben, is een 100mm macro lens ook een uitstekend alternatief.

 Food Fotografie tip #9 : Nabewerking 

 Een echte foodfotograaf kent zijn camera natuurlijk goed, en weet ook te spelen met (over)belichting. Om producten of gerechten extra mooi te maken, is het gebruik van een computerprogramma een must. Photoshop is een bekend programma hiervoor. Zelf gebruik ik Lightroom. Ook met dit programma kun je eenvoudig de foto bijsnijden, over- of onderbelichten en contrast of kleur toevoegen.

 

 Food Fotografie tip #10 : Wees snel

 Het eten is vers, maar dat kan snel veranderen. Vooral groene groenten kan slap worden, ijs kan smelten en in koffie ontstaan belletjes. Wacht dus niet eindeloos tot je het perfecte plaatje hebt, want het eten kan verleppen. 

 Food Fotografie tip #11 : Communiceer 

 Als professionele food fotograaf lever je niet alleen foto’s af. Je helpt de ondernemer verder in zijn werk, doordat je precies doet wat de ondernemer verwacht of nodig heeft. Praat dus op de werkplek met de opdrachtgever, stem af, laat zien wat je doet, en evalueer. Door te communiceren laat je zien dat je het werk serieus neemt. En je weet zeker dat beide partijen tevreden zijn.    

Op zoek naar een professionele food fotograaf?
Ik ben beschikbaar voor snelle en vakkundige food fotografie opdrachten. 

 #foodfotografie #fotofood #foodfoto #foodphotography #freelance #zzp #opdracht #inhuren #spoed #foodfotograaf #prijzen #productfotografie #foodmarketing #fotograafinhuren #denhaag #randstad